Τουρισμός Σαββατοκύριακου

Για ένα Σαββατοκύριακο πιο κοντά στη φύση, σας προτείνουμε να επισκεφθείτε τα παρακάτω μέρη :

Tις όχθες του Αξιού ποταμού

Η πανέμορφη διαδρομή από το παλιό υδραγωγείο Πολυκάστρου μέχρι την τοποθεσία Άγιος Παντελεήμονας στο Μικροδάσος κατά μήκος της όχθης του Αξιού ποταμού προσφέρει την ευκαιρία στους επισκέπτες να περιηγηθούν στο «ευρυρρέον» ποτάμι του Ομήρου.

Σε μια διαδρομή 12 χιλιομέτρων ο επισκέπτης απολαμβάνει τη φυσική ομορφιά του τοπίου και περπατά με τη συνοδεία των ήχων της φύσης. Στην περιοχή ζουν σημαντικοί πληθυσμοί υδρόβιων πτηνών όπως ερωδιοί, νεροχελίδονα, γαλιάντρες, ενώ τα είδη που βρίσκουν καταφύγιο στον Αξιό είναι περισσότερα από 200. Λεύκες, οξιές και πλατάνια συνθέτουν την ειδυλλιακή εικόνα του φυσικού τοπίου και προσφέρουν τη σκιά τους στους πεζοπόρους. Για την κατασκευή του μονοπατιού χρησιμοποιήθηκαν ξύλο και πέτρα και δημιουργήθηκαν σημεία ξεκούρασης για τους επισκέπτες. Η πεζοπορική διαδρομή είναι μέτριας δυσκολίας και προσφέρεται για οικογενειακούς περιπάτους και αθλητισμό.

Το όρος Πάικο

Μαγευτικό όλες τις εποχές του χρόνου το όρος Πάικο προσφέρεται για εκδρομές και πεζοπορικές περιηγήσεις, ενώ στα καταπράσινα χωριά του ο επισκέπτης θα βρει παραδοσιακά καφενεία και κατοικίες, γάργαρα τρεχούμενα νερά και θα γευτεί μοναδικές γεύσεις.

Η υψηλότερη κορυφή του όρους Πάικου είναι η Γκόλα – Τσούκα με υψόμετρο 1.650 μέτρα, ενώ από τις πιο γνωστές είναι η κορυφή Σκρα (1.097 μ.), όπου δόθηκε η ιστορική νικηφόρα μάχη των ελληνικών δυνάμεων εναντίον του βουλγαρικού στρατού το 1918. Το όρος Πάικο είναι το μεγαλύτερο δάσος Καστανιάς σε όλη τη χώρα και εξαιτίας των κλιματολογικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή και του καθαρού νερού των πηγών του, τα κάστανα που παράγονται έχουν μια ιδιαίτερη γλυκιά γεύση.

Στο όρος Πάικο έχουν καταμετρηθεί 57 διαφορετικά είδη πεταλούδων και 2.500 είδη φυτών, ενώ χαρακτηριστικό της πανίδας του βουνού είναι το αγριογούρουνο. Οι πλαγιές του βουνού είναι πλούσιες σε ποικιλίες μανιταριών, ενώ ο επισκέπτης θα απολαύσει βόλτες κάτω από καστανιές, οξιές, πεύκα, δρυς, κέδρους, ιτιές και λεύκες. Καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου ρέουν τα ποτάμια και τα ρέματα του βουνού με κυριότερα τα ποτάμια της Γοργόπης, του Στραβοπόταμου, του Μαυροπόταμου της Γρίβας, του Ξεροποτάμου, του Μεγάλου Ποταμιού και των ρεμάτω της Πρωτομαγιάς ή Μεγάλου Ρέματος, της Πεπονιάς και το Κρύο Ρέμα. Μάλιστα στο ποτάμι της Γρίβας και του Μαυροπόταμου ο επισκέπτης μπορεί να δοκιμάσει τις ικανότητες του στο ερασιτεχνικό ψάρεμα. Το νερό από τις πηγές του βουνού είναι πόσιμο, ενώ λιχουδιά για τους περιηγητές αποτελούν οι αγριοφράουλες που φυτρώνουν στις πλαγιές του.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις πεζοπορικές και ορειβατικές διαδρομές στο όρος Πάικο επικοινωνήστε με τον Ορειβατικό Σύλλογο Περιηγητών Γουμένισσας (ΟΣΠΕΓ) στο τηλέφωνο 6936 905266.

Τη Λίμνη Μεταλλείου

Στην τοποθεσία «Μεγάλο Ρέμα» του όρους Πάικου βρίσκεται η τεχνητή λίμνη Μεταλλείου Αξιούπολης. Η λίμνη έχει μήκος 2 χιλιομέτρων και βάθος 35 μέτρα και προσφέρεται για ψάρεμα πέστροφας και περιήγηση κατά μήκος της όχθης της. Η πρόσβαση γίνεται μέσω δασικών δρόμων.

Το Νερόμυλο Γιαπατζή

Ο παραδοσιακός νερόμυλος της οικογένειας Γιαπατζή κατασκευάστηκε στα τέλη του 18ου αιώνα και αποτελεί ένα χαρακτηριστικό λαογραφικό στοιχείο της περιοχής.

Ο νερόμυλος της οικογένειας Γιαπατζή λειτούργησε από το 1860 έως το 1970 για την παραγωγή αλευριού και βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τη Γουμένισσα, πάνω στο δρόμο που οδηγεί στο χωριό Γρίβα.

Ο νερόμυλος ανακατασκευάστηκε το 2008 και είναι επισκέψιμος κάθε Τετάρτη από τις 9 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι και το Σαββατοκύριακο από τις 10 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα.