Συλλεκτήριος αγωγός ακαθάρτων, επέκταση εσωτερικού δικτύου αποχέτευσης και Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων οικισμού Γουμένισσας του Δήμου Παιονίας. (ΟΠΣ 5004096) Προϋπολογισμός πράξης: 3.974.292,22 €

logo_ergou.jpg

  • Τίτλος Πράξης:

Συλλεκτήριος αγωγός ακαθάρτων, επέκταση εσωτερικού δικτύου αποχέτευσης και Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων οικισμού Γουμένισσας του Δήμου Παιονίας. (ΟΠΣ 5004096)
Προϋπολογισμός πράξης: 3.974.292,22 €

Αποτελείται από 3 υποέργα τα οποία είναι:

  • 1ο ΥΠΟΕΡΓΟ: Κατασκευή Συλλεκτήριου αγωγού ακαθάρτων, επέκταση εσωτερικού δικτύου αποχέτευσης και Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων οικισμού Γουμένισσας του Δήμου Παιονίας
  • 2ο ΥΠΟΕΡΓΟ: Αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες
  • 3ο ΥΠΟΕΡΓΟ: Συνδέσεις με δίκτυα ΟΚΩ
  • 1ο υποέργο:
    Κατασκευή Συλλεκτήριου αγωγού ακαθάρτων, επέκταση εσωτερικού δικτύου αποχέτευσης και Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων οικισμούΓουμένισσας του Δήμου Παιονίας.
    ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ:
    Ο οικισμός της Γουμένισσας καλύπτεται από δίκτυο αποχέτευσης (παντορροικό δίκτυο), εκτός από κάποιες περιοχές επέκτασης στις οποίες υπάρχει εγκεκριμένη πράξη εφαρμογής αλλά δεν διαθέτει δίκτυο αποχέτευσης, οπότε θα κατασκευαστεί εσωτερικό αποχετευτικό δίκτυο σε επιφάνεια  180 στρεμμάτων (18 ha).
    Συγκεκριμένα το έργο αφορά:
  1. Στην επέκταση του εσωτερικού δικτύου αποχέτευσης σε περιοχές επέκτασης του οικισμού Γουμένισσας.
  2. Στην κατασκευή συλλεκτήριου αγωγού αποχέτευσης των λυμάτων προς την εγκατάσταση επεξεργασίας.
  3. Στην κατασκευή δύο αντλιοστασίων και υπερχειλιστών για την ομαλή λειτουργία του δικτύου.
  4. Στην κατασκευή της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων. Η ΕΕΛ θα επεξεργάζεται τα λύματα του οικισμού Γουμένισσας και θα περιλαμβάνει μονάδα προεπεξεργασίας λυμάτων, μονάδα δευτεροβάθμιας βιολογικής επεξεργασίας με τη μέθοδο των τεχνητών υγροβιοτόπων και απολύμανση- λίμνες ωρίμανσης.
  5. Στην οριοθέτηση του ρέματος Πλατανόρεμα πλησίον της έκτασης ΕΕΛ.
  • ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΠΡΑΞΗΣ

Ο οικισμός της Γουμένισσας ανήκει στους ημιαγροτικούς οικισμούς όπου έχει συγκρατηθεί η κυριότερη μάζα των κατοίκων της Δ.Ε. Γουμένισσας, όμως η αντιμετώπιση των αναγκών σε δίκτυα τεχνικής υποδομής ήταν αποσπασματική.

Με την παρούσα προτεινόμενη Πράξη προβλέπεται η κάλυψη των συνολικών αναγκών του οικισμού σε συλλογή, μεταφορά και επεξεργασία λυμάτων και θα συμβάλει στην ολοκλήρωση της κάλυψης των αναγκών σε δίκτυα τεχνικής υποδομής.

Προβλήματα μόλυνσης υπογείων υδάτων δεν έχουν αναφερθεί στην περιοχή. Ωστόσο υπάρχουν διαπιστωμένα προβλήματα υγιεινολογικής μορφής, κυρίως από την απόθεση των λυμάτων στο υδατόρευμα, γεγονός το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο μικροβιακής μόλυνσης και χημικής ρύπανσης των υδάτων και του υπεδάφους, καθώς και προβλήματα δυσοσμίας τα οποία θέτουν και σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω είναι η προστασία του υπόγειου ορίζοντα από τη ρύπανση των οικιακών λυμάτων και η βελτίωση της ποιότητας ζωής και των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων. Ο συνολικός πληθυσμός των ανωτέρων οικισμών που ωφελείται από το προτεινόμενη πράξη είναι 3.609 κάτοικοι (σύμφωνα με την απογραφή του 2011).

  • ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΑ ΟΦΕΛΗ / ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ:

Η προτεινόμενη πράξη θα συνεισφέρει σημαντικά στην προστασία του υπόγειου ορίζοντα από τη ρύπανση των οικιακών λυμάτων και η βελτίωση της ποιότητας ζωής και των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων. Ο συνολικός πληθυσμός των ανωτέρων οικισμών που ωφελείται από το προτεινόμενη πράξη είναι 3.609 κάτοικοι (σύμφωνα με την απογραφή του 2011).