EU Border Communities: sharing experiences and practices on refugees’ reception and social solidarity

 01.png

Το σχέδιο «EU Border Communities: sharing experiences and practices on refugees’ reception and social solidarity» - EuBorCo
χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του προγράμματος «Ευρώπη για τους πολίτες»

Σκέλος 2, Μέτρο 2.2: Δίκτυα πόλεων

Πέντε (5) εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του εν λόγω σχεδίου:

  • Εκδήλωση 1

Συμμετοχή: Επέτρεψε τη συγκέντρωση 78 πολιτών, εκ των οποίων 13 προέρχονταν από το Δήμο Παιονίας και τον Όμιλο Νέων Unesco Θεσσαλονίκης (Ελλάδα), 3 από το Δήμο Γευγελής (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας), 5 από το Σύλλογο KITE FACTORY  και το Δήμο Is-Swieqi (Μάλτα), 2 από το Δήμο Βιατόρ (Ισπανία), 1 από το Δήμο Μπρίντιζι και 54 από το Σύλλογο CIVITAS SOLIS και το Δήμο Roccella Jonica (Ιταλία).

Τόπος/ Ημερομηνία: Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο Δήμο Roccella Jonica, στην Ιταλία, από τις 16/02/2019 έως τις 19/02/2019 και φιλοξενήθηκε από το Σύλλογο CIVITAS SOLIS.

Σύντομη περιγραφή:  Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να εγκαινιάσει τον διάλογο και την ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών μεταξύ των συνεργαζόμενων δήμων αναφορικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στην υποδοχή των προσφύγων και την κοινωνική αλληλεγγύη.

Το πρόγραμμα της τριήμερης διακρατικής εκδήλωσης περιλάμβανε δραστηριότητες δικτύωσης με τη συμμετοχή των τοπικών φορέων, συλλόγων, ΜΚΟ και των γειτονικών δήμων, επισκέψεις μελέτης στο χωριό Camini με στόχο την παρουσίαση του έργου του Συλλόγου Jungi Mundu για την ένταξη και την ενσωμάτωση  προσφύγων και μεταναστών, καθώς και στην πόλη Gioiosa Jonica με στόχο την γνωριμία με  τις υπηρεσίες που παρέχει στην τοπική κοινότητα προσφύγων ο Σύλλογος Eurocoop Servizi. Στο επίκεντρο της τριήμερης διακρατικής εκδήλωσης ήταν η διοργάνωση ημερίδας στο παλιό μοναστήρι του Minimi (Roccella Jonica) με τίτλο «Ο ρόλος των τοπικών κοινοτήτων στην προώθηση της ενεργού ιδιότητας του πολίτη, του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης» και μια ανοιχτή συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της Gioiosa Jonica με θέμα την προώθηση της ενεργούς ιδιότητας του πολίτη στην Ευρώπη και την ανταλλαγή εμπειριών σχετικά με τη διαχείριση προσφυγικών κρίσεων και την κοινωνική αλληλεγγύη. Τέλος, οργανώθηκαν δραστηριότητες ανοιχτού χώρου και πιο συγκεκριμένα, μία Πορεία Αλληλεγγύης στο παραλιακό μέτωπο της Roccella Jonica με τη συμμετοχή πολλών πολιτών και τοπικών φορέων, και μια συμβολική φύτευση ενός δέντρου ελιάς στη Μαρίνα της Roccella Jonica, όπου παρουσιάστηκε το έργο ενός τοπικού καλλιτέχνη εμπνευσμένο από τη συνεχή υποδοχή προσφύγων στην περιοχή, μαζί με ένα ποίημα γραμμένο από έναν νεαρό πρόσφυγα που φιλοξενήθηκε για λίγο εκεί.

  • Εκδήλωση 2

Συμμετοχή: Επέτρεψε τη συγκέντρωση 80 πολιτών, εκ των οποίων 11 προέρχονταν από το Δήμο Παιονίας και τον Όμιλο Νέων Unesco Θεσσαλονίκης (Ελλάδα), 2 από το Δήμο Γευγελής (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας), 3 από το Σύλλογο «Βάρνα Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας» (Βουλγαρία), 8 από το Σύλλογο CIVITAS SOLIS και το Δήμο Roccella Jonica (Ιταλία) και 56 από το Σύλλογο KITE FACTORY και το Δήμο Is-Swieqi (Μάλτα).

Τόπος/ Ημερομηνία: Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο Δήμο Is-Swieqi, στη Μάλτα, από τις 11/04/2019 έως τις 14/04/2019 και φιλοξενήθηκε από το Σύλλογο KITE FACTORY και το Δήμο Is-Swieqi.

Σύντομη περιγραφή:  Σκοπός της εκδήλωσης ήταν αφενός να εμβαθύνουμε περισσότερο στην κατανόηση τόσο των κοινών ευρωπαϊκών όσο και των τοπικών προσεγγίσεων αναφορικά με τη διαχείριση κρίσεων και την υποδοχή των προσφύγων, μέσω ενός διαλόγου με φορείς και οργανισμούς που διαθέτουν σχετική εμπειρία και αφετέρου να μοιραστούμε ιδέες για το πώς θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε τη δουλειά μας στο συγκεκριμένο πεδίο, ενεργοποιώντας ακόμα περισσότερο τους τοπικούς φορείς και τους πολίτες.

Το πρόγραμμα της τριήμερης διακρατικής εκδήλωσης περιλάμβανε ανοιχτές δημόσιες παρουσιάσεις σχετικά με (α) τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο του Is-Swieqi για την ένταξη των προσφύγων και των μεταναστών, (β) το παρόν της Ευρώπης και την κοινωνική αλληλεγγύη και (γ) την κατάσταση των μεταναστών και των προσφύγων στη Μάλτα, συμπεριλαμβανομένων των κύριων προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι φορείς και οι κοινότητες των προσφύγων και των μεταναστών. Διοργανώθηκε επίσης μια ανοιχτή δημόσια συζήτηση με τρεις οργανώσεις της Μάλτας (Πρόγραμμα Hal Far Outreach, Ένωση Ποδοσφαίρου Μάλτας SR Κοινωνική Ευθύνη Ποδοσφαίρου, Ένωση Μεταναστών Γυναικών) που δραστηριοποιούνται στην ένταξη προσφύγων και μεταναστών στη Μάλτα. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε μία απογευματινή ημερίδα στο Δημαρχείο  του Is-Swieqi με επίκεντρο τη σημασία της ένταξης των μεταναστών και των προσφύγων, τον ρόλο των μέσων ενημέρωσης στη διαδικασία, τους προσωπικούς, κοινοτικούς, εθνικούς και διεθνείς ρόλους για την προώθηση της ένταξης. Τέλος, η εκδήλωση περιλάμβανε δύο σημαντικές επισκέψεις: Η πρώτη ήταν στην Αρχιεπισκοπή της Μάλτας όπου ο Αρχιεπίσκοπος υποδέχτηκε την αντιπροσωπεία του EuBorCo και συμμετείχε σε μια συζήτηση με κύριο αντικείμενο την τρέχουσα κατάσταση των προσφύγων και στις πρωτοβουλίες που αφορούν την ένταξή τους στις διάφορες χώρες από τις οποίες προέρχονταν οι συμμετέχοντες, καθώς και τη σημασία των θρησκευτικών θεσμών ως φωνής υπεράσπισης για τα δικαιώματα και την ευημερία των προσφύγων. Η δεύτερη ήταν στο Peace Lab που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το κέντρο προσφύγων του Hal Far. Εκεί, η αντιπροσωπεία του EuBorCo συνομίλησε με τον π. Dionisju Mintoff, ο οποίος είναι ένας από τους πιο δυναμικούς υποστηρικτές των δικαιωμάτων των προσφύγων και των μεταναστών στη Μάλτα, ενώ συμμετέχει ενεργά και στην δημιουργία ευκαιριών για να ξεκινήσουν μια νέα ζωή στη Μάλτα.

  • Εκδήλωση 3

Συμμετοχή: Επέτρεψε τη συγκέντρωση 84 πολιτών, εκ των οποίων 5 προερχόταν από το Σύλλογο CIVITAS SOLIS και το Δήμο Roccella Jonica (Ιταλία), 2 από το Δήμο Βιατόρ (Ισπανία),  8 από το Δήμο Γευγελής (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας), 1 από το Σύλλογο KITE FACTORY και το Δήμο Is-Swieqi (Μάλτα), 10 από το Σύλλογο «Βάρνα Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας» (Βουλγαρία) και 58 από το Δήμο Παιονίας και τον Όμιλο Νέων Unesco Θεσσαλονίκης (Ελλάδα).

Τόπος/ Ημερομηνία: Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο Δήμο Παιονίας (Πολύκαστρο και Γουμένισσα), στη Ελλάδα, από τις 11/11/2019 έως τις 14/11/2019 και φιλοξενήθηκε από το Δήμο Παιονίας.

Σύντομη περιγραφή:  Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ανταλλαγή εμπειριών και πρακτικών για την ανάπτυξη ενός κοινού σχεδίου δράσης με έμφαση στον ρόλο των τοπικών αρχών (δήμων), συλλόγων, ΜΚΟ και πολιτών όσον αφορά την υποδοχή και υποστήριξη των μεταναστών και των προσφύγων. Οι τοπικές πρωτοβουλίες, η προώθηση της ιδιότητας του ενεργού πολίτη, η κοινωνική αλληλεγγύη και ο εθελοντισμός ήταν στην κορυφή της ατζέντας της διακρατικής εκδήλωσης.

Το πρόγραμμα της τριήμερης διακρατικής εκδήλωσης περιλάμβανε δραστηριότητες δικτύωσης με τη συμμετοχή τοπικών εκπροσώπων φορέων, συλλόγων και ΜΚΟ, επισκέψεις μελέτης σε εμβληματικά σημεία του Δήμου Παιονίας που συνδέονται στενά με την προσφυγική κρίση και ειδικά στο Κέντρο Φιλοξενίας της Ν. Καβάλας και στην περιοχή του αυτοσχέδιου καταυλισμού το 2015 στην Ειδομένη. Παρουσιάστηκε επίσης το χρονικό και η παρούσα κατάσταση σχετικά με το προσφυγικό όπως το βίωσαν οι ντόπιοι. Στο επίκεντρο της τριήμερης διακρατικής εκδήλωσης ήταν η διοργάνωση ημερίδας στο Πολιτιστικό Κέντρο Πολύκαστρου με τίτλο «Παρουσίαση δράσεων και καλών πρακτικών στο πλαίσιο του έργου EUBorCo» και στη συνέχεια η πραγματοποίηση εργαστηρίου με αντικείμενο την αναζήτηση μίας κοινής στρατηγικής παρέμβασης για την προώθηση της ένταξης των προσφύγων και των μεταναστών. Τέλος, πραγματοποιήθηκαν δύο σημαντικές συναντήσεις στη Θεσσαλονίκη, η πρώτη με τον Υφυπουργό Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας-Θράκης) κ. Θεόδωρο Καράογλου, όπου η αντιπροσωπεία του EuBorCo παρουσίασε το έργο και η δεύτερη με τον Προϊστάμενο του Τμήματος της Γενικής Γραμματείας Νεολαίας στην Ελλάδα κ. Χαράλαμπο Παπαϊωάννου όπου το κύριο θέμα της συζήτησης είναι οι πολιτικές και οι πρωτοβουλίες των νέων σε σχέση με την υποστήριξη των προσφύγων και των μεταναστών.

  • Εκδήλωση 4

Συμμετοχή: Επέτρεψε τη συγκέντρωση 78 πολιτών, εκ των οποίων 5 προερχόταν από το Σύλλογο CIVITAS SOLIS και το Δήμο Roccella Jonica (Ιταλία), 1 από το Σύλλογο KITE FACTORY και το Δήμο Is-Swieqi (Μάλτα), 10 από το Σύλλογο «Βάρνα Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας» (Βουλγαρία), 8 από το Δήμο Παιονίας και τον Όμιλο Νέων Unesco Θεσσαλονίκης (Ελλάδα) και 54 από το Δήμο Γευγελής (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας).

Τόπος/ Ημερομηνία: Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο Δήμο Γευγελής (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας), από τις 14/11/2019 έως τις 17/11/2019 και φιλοξενήθηκε από το Δήμο Γευγελής.

Σύντομη περιγραφή:  Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να κατανοήσει τις τοπικές προσεγγίσεις για την υποδοχή και τη φιλοξενία των προσφύγων, καθώς και την κοινωνική αλληλεγγύη και την ενεργό συμμετοχή των πολιτών. Σε αυτό το πλαίσιο, η τριήμερη διακρατική εκδήλωση περιλάμβανε ανοιχτές συζητήσεις και ένα εργαστήριο αναφορικά με την εμπειρία των ντόπιων στο πλαίσιο της προσφυγικής κρίσης του 2015 και τις πρωτοβουλίες που ξεκίνησαν τοπικά. Επιπλέον, είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν γνώσεις και να εκφράσουν τις εμπειρίες τους σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα και το ζήτημα της μετανάστευσης γενικά. Τέλος, οργανώθηκε μια επίσκεψη μελέτης στο κέντρο υποδοχής των προσφύγων στο Vinojug, όπου η αντιπροσωπεία του EuBorCo είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τους πρόσφυγες, οι οποίοι ζουν στη Βόρεια Μακεδονία και τους έχει δοθεί άσυλο.

  • Εκδήλωση 5

Συμμετοχή: Επέτρεψε τη συγκέντρωση 78 πολιτών, εκ των οποίων 5 προερχόταν από το Σύλλογο CIVITAS SOLIS και το Δήμο Roccella Jonica (Ιταλία), 2 από το Δήμο Μπρίντιζι (Ιταλία), 2 από το Σύλλογο KITE FACTORY και το Δήμο Is-Swieqi (Μάλτα), 10 από το Δήμο Παιονίας και τον Όμιλο Νέων Unesco Θεσσαλονίκης (Ελλάδα), 4 από το Δήμο Γευγελής (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας) και 55 από το Δήμο Βιατόρ (Ισπανία).

Τόπος/ Ημερομηνία: Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο Δήμο Βιατόρ (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας), από τις 23/01/2020 έως τις 26/01/2020 και φιλοξενήθηκε από το Δήμο Βιατόρ.

Σύντομη περιγραφή:  Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να ενισχύσει τη μεταφορά και την ανταλλαγή καλών πρακτικών μεταξύ των συνεργαζόμενων δήμων και φορέων, προωθώντας έτσι τον ρόλο των τοπικών κοινοτήτων, της ενεργού συμμετοχής των πολιτών, του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης, καθώς και την κατανόηση των απειλών που θέτει ο ευρωσκεπτικισμός.

Σε αυτό το πλαίσιο, η τριήμερη διακρατική εκδήλωση περιλάμβανε δραστηριότητες δικτύωσης και ένα ομαδικό παιχνίδι «Ο πρόσφυγας είναι εγώ», ανοιχτές συζητήσεις και δημόσιες εκδηλώσεις. Κατά τη διάρκεια της πρώτης δημόσιας εκδήλωσης, οι συμμετέχοντες από τους φιλοξενούμενους δήμους και φορείς μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους σχετικά με τη διαχείριση των προσφυγικών ροών στις πόλεις τους και παρακολούθησαν επίσης καλές πρακτικές και έργα που αναπτύχθηκαν στο Viator και την Αλμερία ευρύτερα σε αυτό το πεδίο. Επίσης, η δεύτερη δημόσια εκδήλωση επικεντρώθηκε στη διαχείριση υποδοχής προσφύγων στην Αλμερία. Προσκεκλημένοι ομιλητές - εκπρόσωποι διεθνών και τοπικών ΜΚΟ μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους και αντάλλαξαν ιδέες, ενώ αναφέρθηκαν επίσης λεπτομερώς στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Τέλος, η αντιπροσωπεία του Euborco είχε την ευκαιρία να αλληλοεπιδράσει με γυναίκες μετανάστριες και πρόσφυγες κατά τη διάρκεια ενός ειδικού γεύματος που ετοίμασαν για όλους τους συμμετέχοντες.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του έργου http://euborcoproject.eu/

 

 

Calabria-01.jpg

Gevgelija-01.jpg

Malta-01.jpg

Υλικό του προγράμματος