Δελτίο τύπου: "Συμβασιοποίηση έργου: «Κατασκευή ΕΕΛ Βαφειοχωρίου & Ποντοηράκλειας με τη μέθοδο τεχνητών υγροτόπων δήμου Παιονίας Π.Ε. Κιλκίς»"

Στο δημαρχείο Παιονίας την  Παρασκευή 3 Νοεμβρίου,  ο κ. Κωνσταντίνος Σιωνίδης  με την ιδιότητα του δημάρχου δήμου Παιονίας, ο κ. Τριαντάφυλλος Ναλμπάντης  με την ιδιότητα του Προέδρου της ΔΕΥΑ  Παιονίας και ο κ. Γιώργος Παπαζήσης ως  νόμιμος  εκπρόσωπος της εταιρείας «ΘΑΛΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Α.Ε.»    συνυπέγραψαν  την εκτέλεση  του έργου: «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΕΛ ΒΑΦΕΙΟΧΩΡΙΟΥ & ΠΟΝΤΟΗΡΑΚΛΕΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ ΤΕΧΝΗΤΩΝ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ ΔΗΜΟΥ ΠΑΙΟΝΙΑΣ ΠΕ ΚΙΛΚΙΣ »   με δαπάνη εργασιών 1.438.333,60 € και χρηματοδότηση από πόρους του  Υπουργείου Εσωτερικών μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης».   

  • ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΕΡΓΟΥ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΠΟΝΤΟΗΡΑΚΛΕΙΑΣ
    Η Τ.Κ. Ποντοηράκλειας  αν και διαθέτει δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων παρουσιάζει έντονα προβλήματα, από την έλλειψη εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων. Με την υλοποίηση και λειτουργία του εν λόγω έργου, τα λύματα του οικισμού θα προσάγονται μέσω του νέου αντλιοστασίου ανύψωσης - μεταφοράς λυμάτων και του νέου αγωγού προσαγωγής στη θέση που έχει επιλεγεί για τη χωροθέτηση της Ε.Ε.Λ., όπου μετά και από τριτοβάθμια επεξεργασία θα καταλήγουν στο ρέμα «Ρεσελή», με κλειστό αγωγό.
    Η Ε.Ε.Λ. θα λειτουργεί με συνδυασμό τριών διεργασιών, ώστε να μπορεί αξιόπιστα και σε βάθος χρόνου να εξασφαλίζει τα αυστηρά ποιοτικά χαρακτηριστικά που ορίζουν οι ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις για την ποιότητα των επεξεργασμένων λυμάτων. Συγκεκριμένα ο πρωτοβάθμιος καθαρισμός γίνεται μέσω σηπτικής δεξαμενής, ο δευτεροβάθμιος καθαρισμός με τη μέθοδο του τεχνητού υγροβιότοπου (κλίνες με υδροχαρή φυτά), ενώ υπάρχει και επιπρόσθετη τριτοβάθμια επεξεργασία με λίμνες ωρίμανσης. Ο τριτοβάθμιος καθαρισμός αποτελείται από τεχνητές λίμνες ωρίμανσης, οι οποίες μπορεί να περιέχουν και διηθητικά στρώματα, όπου είναι φυτεμένα περιμετρικά παρόχθια δέντρα και φυτά.
    Η Ε.Ε.Λ. θα είναι σε θέση να επεξεργαστεί τα αστικά λύματα του οικισμού Ποντοηράκλειας με πρόβλεψη πληθυσμού 40ετίας (Β' Φάση) 1051 κατοίκων και θα κατασκευαστεί στη ΝΔ πλευρά του οικισμού σε απόσταση 1,5km περίπου από αυτόν, σε γήπεδο έκτασης 29στρεμμάτων περίπου, το οποίο ανήκει στο υπ.αριθ. 729 αγροτεμάχιο του αγροκτήματος Ποντοηράκλειας.
  • ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΕΡΓΟΥ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΒΑΦΕΙΟΧΩΡΙΟΥ
    Η Τ.Κ. Βαφειοχωρίου διαθέτει δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων, παρουσιάζει όμως έντονα προβλήματα από την έλλειψη εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων.  Η επεξεργασία των λυμάτων θα γίνει με τη μέθοδο των φυσικών συστημάτων – τεχνητών υγροτόπων με υδροχαρή φυτά. Λόγω του τύπου της φυτικής βλάστησης της περιοχής (ψαθιά με ριζικό σύστημα στα 0,3m) και του ψυχρού κλίματος το χειμώνα επιλέγεται συνδυασμός συστήματος αντίστροφης κάθετης ροής (RWF) και υποεπιφανειακής ροής (SFS).
    Η Ε.Ε.Λ. θα κατασκευαστεί βορειοδυτικά του οικισμού και σε απόσταση περί 1km από αυτόν, σε γήπεδο έκτασης 25στρ. (τεμάχιο υπ. αριθ. 589) , θα είναι σε θέση να επεξεργαστεί τα αστικά λύματα του οικισμού Βαφειοχωρίου με πρόβλεψη πληθυσμού 40ετίας (Β' Φάση) 916κατοίκων. Τα λύματα θα παροχετεύονται στην Ε.Ε.Λ. μέσω του υφιστάμενου αγωγού ακαθάρτων, ενώ μετά την επεξεργασία, τα υγρά θα παροχετεύονται στο ρέμα Αγιάκι μέσω κλειστού αγωγού.

viologikos_pontoirakleia.jpg