Εναλλακτικός Τουρισμός

Οι δρόμοι του κρασιού στη Γουμένισσα

Η Δημοτική Ενότητα Γουμένισσας είναι διεθνώς γνωστή για την υψηλή ποιότητα των αμπελώνων της και του κρασιού που παράγουν τα τοπικά οινοποιεία, τα οποία είναι ανοιχτά για επισκέψεις.


Οινοποιείο Μπουτάρη

Στο οινοποιείο της οικογένειας Μπουτάρη στη Φιλυριά της Γουμένισσας παράγονται οι ετικέτες Γουμένισσα Μπουτάρη, Κάβα Μπουτάρη, Sauvignon Blanc Boutari και η Φιλυριά, ένα εκλεκτό μείγμα των δύο σημαντικότερων ντόπιων ποικιλιών, του Ξινόμαυρου και της Νεγκόσκας, το οποίο παράγεται από σταφύλια που καλλιεργούνται βιολογικά στον ιδιόκτητο αμπελώνα της οικογένειας. Το οινοποιείο της οικογένειας ιδρύθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό για την παραγωγή κρασιού.

Στοιχεία επικοινωνίας
Τηλ: 23430 41989
Φάξ: 23430 41989
e-mail: goumenissa.winery@boutari.gr, www.boutari.gr

Οινοποιείο Αϊδαρίνη

Το οινοποιείο της οικογένειας Αϊδαρίνη παράγει κρασί και τσίπουρο από τα τέλη του 19ου αιώνα. Στην αίθουσα γευστικών δοκιμών που μπορούν να δουν από κοντά οι επισκέπτες φυλάσσονται χειρόγραφα του προπάππου της οικογένειας που χρονολογούνται από το 1880.


Τηλέφωνο επικοινωνίας: 23430 42939

Κτήμα Ευτυχίδη

Στο δρόμο προς το χωριό Κάρπη, λίγο έξω από τη Γουμένισσα βρίσκεται ο αμπελώνας της οικογένειας Ευτυχίδη. Στους πρόποδες του όρους Πάικου και δίπλα στα γάργαρα νερά του Σείριου ποταμού, ανάμεσα σε πλατάνια και οξιές, βρίσκεται το Κτήμα Ευτυχίδη. Στον αμπελώνα καλλιεργούνται οι ποικιλίες Ξινόμαυρο και Νεγκόσκα που δίνουν το κρασί «Γουμένισσα» (ΟΠΑΠ), η ποικιλία Caberne Sauvignion απ’ όπου παράγεται το κρασί «Ο Ταύρος της Παιονίας», το «Λημνιό», μια από τις αρχαιότερες ποικιλίες από την οποία παράγεται το ομώνυμο κρασί και η παλιά γαλλική ποικιλία, Viognier, που δίνει ένα μοναδικό αρωματικό κρασί.

Στοιχεία επικοινωνίας
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 273620

Κτήμα Τάτση

Οι αμπελώνες στο Κτήμα Τάτση ανήκουν στη ζώνη παραγωγής Ονομασίας Προέλευσης και δίνουν το κρασί Ονομασίας Προέλευσης Ανώτερης Ποιότητας Γουμένισσας (ΟΠΑΠ). Το κτήμα βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Παϊκου και οι αμπελώνες «βλέπουν» τον Αξιό ποταμό.

Στοιχεία επικοινωνίας
Τηλ/Φαξ: 23430 41053
e-mail: ktimatatsis@acn.gr, www.ktimatatsis.gr

Κτήμα Χατζηβαρύτη

Οι αμπελώνες στο Κτήμα Χατζηβαρύτη ανήκουν επίσης στη ζώνη παραγωγής ερυθρών ξηρών οίνων Ονομασίας Προελεύσεως Ανωτέρας Ποιότητας Γουμένισσας. Στον κύριο όγκο των αμπελώνων καλλιεργούνται οι ερυθρές ποικιλίες Ξινόμαυρο και Νεγκόσκα. Το κτήμα βρίσκεται στις ανατολικές πλαγιές του όρους Πάικο και σε λόφους με απαλές κλίσεις με υψόμετρο μεγαλύτερο από 150 μ, ενώ τα αμπέλια δεν αρδεύονται και η απόδοση τους ανέρχεται περίπου στον 1 τόνο ετησίως.

Στοιχεία επικοινωνίας
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 23430 41236