Σειρά συναντήσεων "Νέων εν δράσει" στην Παιονία

Επιτυχώς υλοποιείται το πρόγραμμα με τίτλο «Ενεργή Συμμετοχή και Ευαισθητοποίηση Νέων Παιονίας» που υλοποιεί η άτυπη ομάδα «Νέοι εν Δράσει» στο πλαίσιο του Προγράμματος Νέα Γενιά σε Δράση.

     Η ομάδα υλοποιεί συναντήσεις για τις ανάγκες του προγράμματος σε χώρο που έχει διαμορφώσει κατάλληλα, ύστερα από την παραχώρηση πιστοποιημένης αίθουσας από το ΚΕΚ Επιμορφωτική Κιλκίς στο Παράρτημα του Πολυκάστρου. Οι νέοι που συμμετέχουν στο πρόγραμμα υλοποιούν συναντήσεις όπου συζητούν για τις δράσεις του προγράμματος, τις τρέχουσες εξελίξεις της οικονομίας και της ανεργίας, τα επιχειρηματικά τους σχέδια και άλλα πολλά θέματα που απασχολούν τη νεολαία. Επίσης η ομάδα υλοποιεί συναντήσεις και εκτός του διαμορφωμένου χώρου με σκοπό τον καλό προγραμματισμό των δράσεων. Το φιλικό και άνετο κλίμα ευνοεί τις παραγωγικές σκέψεις των νέων… ενώ δεν λείπουν βέβαια τα αστεία από την παρέα. Παράλληλα δίνεται η ευκαιρία στην ομάδα να ενημερώνεται και να ενημερώνει κι άλλους νέους για τα πολιτιστικά γεγονότα που υλοποιούνται στην περιοχή της Παιονίας αλλά και για τα τρέχοντα ή μελλοντικά προγράμματα που αφορούν τους νέους.

     Η ενεργή συμμετοχή των νέων γενικά και η ευαισθητοποίησή τους σε σημαντικά θέματα όπως είναι ο εθελοντισμός, η καταπολέμηση της ανεργίας, η κοινωνικοποίηση και συμμετοχή στα κοινά κ.ά. αποτελεί και τον σκοπό του προγράμματος. Κατά τη διάρκεια συναντήσεων η ομάδα  είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί επίσης για άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα που υλοποιήθηκαν από νέους και για τα προϊόντα/αποτελέσματα που δημιουργήθηκαν. Για παράδειγμα η ομάδα δανείστηκε το παιχνίδι ευρωπαϊκών γνώσεων με τίτλο COE TRIVIA BOARD GAME από το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης  Επιμορφωτική Κιλκίς, το οποίο ήταν συμμετέχων εταίρος σε παλιότερο Youth in Action πρόγραμμα, αποστέλλοντας νέους από το Κιλκίς στην Ιταλία για τις ανάγκες του σχεδίου. Οι «Νέοι εν Δράσει» λοιπόν ενημερώθηκαν και έπαιξαν με το παιχνίδι που δημιουργήθηκε μέσω του συγκεκριμένου  σχεδίου και είχαν την ευκαιρία να λάβουν γνώσεις για την ιστορία, την τέχνη, τον πολιτισμό, την διατροφή και άλλα  στοιχεία των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξασκώντας μάλιστα την αγγλική γλώσσα (εφόσον τα ερωτήματα ήταν στα αγγλικά). Οι συμμετέχοντες ενθουσιάστηκαν με τη συγκεκριμένη εμπειρία και διαπίστωσαν πώς ένα απλό παιχνίδι μπορεί να προσφέρει γνώσεις για τους λαούς αλλά και να τους βοηθήσει στο να εξασκηθούν στην αγγλική γλώσσα. Αξίζει να αναφερθεί πως στο ίδιο χρονικό διάστημα υλοποιήθηκε σειρά εκπαιδευτικών συναντήσεων που σχετίζονταν με την επαγγελματική συμπεριφορά των νέων, την επαγγελματική εμφάνιση, την αναζήτηση εργασίας, την χρήση ευρωπαϊκής κάρτας νέων κ.ά.

           Η αμέσως επόμενη  ενέργεια της ομάδας είναι να καταγράψει τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των νέων της Παιονίας, ενώ οι συναντήσεις και συζητήσεις μεταξύ των μελών δεν σταματούν εδώ.