Δελτίο Τύπου Δήμου Παιονίας - Η «Μπάμπω» στο δημαρχείο Παιονίας

«Κατάληψη» του δημαρχείου Παιονίας πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου 8 Ιανουαρίου από τα γυναικεία μέλη του Συλλόγου Ανατολικορωμυλιωτών Πολυκάστρου.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, οι γυναίκες του Συλλόγου αναβίωσαν το έθιμο της «Μπάμπως» ή «γυναικοκρατία», σύμφωνα με το οποίο αποδίδονταν τιμές στο πρόσωπο της γηραιότερης γυναίκας της περιοχής, η οποία συνήθως εκτελούσε χρέη μαμής. 

Οι γυναίκες του Συλλόγου Ανατολικορωμυλιωτών Πολυκάστρου, φορώντας την παραδοσιακή τους στολή, τη λεγόμενη «τσούκνα», «εισέβαλλαν» στο δημαρχείο, όπου τις υποδέχτηκε εγκάρδια ο δήμαρχος Παιονίας Αθανάσιος Λαπόρδας. Οι γυναίκες με τραγούδια και χορό «κατέλαβαν» το γραφείο του δημάρχου και στη θέση του μπήκε η πρόεδρος του Συλλόγου, Ελένη Χαμουρούδη, όπως επιτάσσει το έθιμο. 

«Συγχαρητήρια στις γυναίκες του Συλλόγου Ανατολικορωμυλιωτών Πολυκάστρου και στα υπόλοιπα μέλη για την προσπάθεια που καταβάλλουν να κρατήσουν ζωντανά τα έθιμα και τις παραδόσεις του τόπου μας. Είμαστε κοντά τους και θα στηρίξουμε τη δράση και τις δραστηριότητες των πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής μας», τόνισε ο κ. Λαπόρδας.