Δελτίο τύπου: "Πρόταση για καταφύγιο ζώων και εξοπλισμό δημοτικού κτηνιατρείου"

102-(3).png

Ο δήμος Παιονίας  υπέβαλλε πρόταση χρηματοδότησης  από το  «Νέο πλαίσιο για την ευζωία ζώων συντροφιάς – πρόγραμμα Άργος» του Υπουργείου Εσωτερικών για την κατασκευή των εγκαταστάσεων καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς και εξοπλισμού του κτηνιατρείου δήμου Παιονίας, προϋπολογισμού 341.200,00 ευρώ.

Η πρόταση που υποβλήθηκε προς χρηματοδότηση αφορά:

  1. την κατασκευή, σε αγροτεμάχιο του δήμου, των εγκαταστάσεων καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς που αναφέρονται στη φιλοξενία περίπου 50 – 60 ζώων, κτιρίου διοίκησης εμβαδού περίπου 50 τ.μ. και των απαραίτητων διαμορφώσεων του αγροτεμαχίου ώστε το καταφύγιο να είναι λειτουργικό.
  2. τον εξοπλισμό κτηρίου που ανήκει στον δήμο Παιονίας, ώστε να λειτουργήσει ως δημοτικό κτηνιατρείο.

Βασικοί στόχοι της πρότασης  είναι η δημιουργία των υποδομών φροντίδας και προστασίας των αδέσποτων ζώων συντροφιάς  καθώς και η αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών του δήμου Παιονίας στον τομέα της εφαρμογής των προγραμμάτων διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς και την προστασία αυτών σε εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς.

Η κατασκευή καταφυγίου προστασίας και περίθαλψης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς αποτελεί μία από τις προτεραιότητες του δήμου καθώς με τον τρόπο αυτό αναμένεται να μειωθεί άμεσα ο αριθμός των ελευθέρων αδέσποτων ζώων. Παράλληλα, με τη δημιουργία του καταφυγίου θα ενισχυθεί η περίθαλψη και η προστασία των αδέσποτων ζώων και θα μειωθεί ο κίνδυνος για τους πολίτες και ιδίως για τα μικρά παιδιά.

Ο εξοπλισμός ενός κτηρίου που ανήκει στον δήμο Παιονίας, ώστε να λειτουργήσει ως δημοτικό κτηνιατρείο είναι επίσης προτεραιότητα διότι είναι απαραίτητο για την περίθαλψη των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, την τήρηση των κανονισμών προστασίας και ευζωίας των ζώων και την στείρωση αυτών.

Οι δράσεις αυτές για τις οποίες ο δήμος υπέβαλλε πρόταση χρηματοδότησης ενισχύονται από το γεγονός ότι σύντομα ο δήμος θα διαθέτει κτηνίατρο καθότι εγκρίθηκε η αντίστοιχη θέση και αναμένεται η ένταξη του στο έμψυχο δυναμικό.

Τέλος με την λειτουργία του κτηνιατρείου και του καταφυγίου θα γίνουν εφικτές οι προσπάθειες επανένταξης των αδέσποτων ζώων στην κοινωνία μέσω υιοθεσιών από πολίτες.