Δελτίο τύπου: "Έγκριση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης οι μειώσεις τελών καθαριότητας & ηλεκτροφωτισμού του δήμου Παιονίας.

Εγκρίθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που αφορά στις μειώσεις  στα τέλη  καθαριότητας & ηλεκτροφωτισμού  του δήμου Παιονίας.

Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία και  περιλαμβάνει τις εξής μειώσεις:

  • Για τους αποθηκευτικούς χώρους των κατοικιών, υπόγειους και εξωτερικούς, -γκαράζ, ημιυπαίθριους χώρους, υπόστεγα και λοιποί ανοιχτοί χώροι και πυλωτές- όπως αυτοί αναγράφονται στο Ε9, που η χρήση τους δεν ακολουθεί την χρήση του κυρίου κτίσματος, προτείνεται έκπτωση 70% και έτσι η τιμή συντελεστή υπολογισμού διαμορφώνεται στο 0,50€/τ.μ., άλλως η τιμολόγηση τους θα ακολουθεί την χρέωση της κύριας κατοικίας.
  • Για ακίνητα που χρησιμοποιούνται για κοινωφελείς, μη κερδοσκοπικούς και φιλανθρωπικούς σκοπούς,  προτείνεται έκπτωση 70% και έτσι η τιμή συντελεστή υπολογισμού διαμορφώνεται στο  0,86€/τ.μ.
  • Για βιοτεχνίες, εργαστήρια εκτός σχεδίου πόλης ως 1.000 τ.μ., προτείνεται μείωση κατά 40% της κατηγορίας τους και ο συντελεστής υπολογισμού διαμορφώνεται στο 1,72€/τ.μ
  • Για τους στεγασμένους χώρους πάνω από 1.000 τμ ισχύει η υπ’ αριθ. 141/2020 απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου δηλαδή ορίζεται πλασματικό εμβαδόν στεγασμένων χώρων λαμβάνοντας υπόψιν τις παρεχόμενες υπηρεσίες καθαριότητας και φωτισμού του Δήμου μας , σε ποσοστό (35%) για επιφάνειες άνω των 1.000 τετραγωνικών μέτρων. Τα παραπάνω θα ισχύουν για κάθε αίτηση ενδιαφερομένου που έχει στην κατοχή του ακίνητο άνω των 1.000 τετραγωνικών μέτρων.
  • Για τους αποθηκευτικούς χώρους με αποκλειστική χρήση αγροτικής αποθήκης που βρίσκονται εκτός οικισμών λόγω έλλειψης ανταποδοτικότητας προτείνεται έκπτωση 80% και έτσι η τιμή συντελεστή υπολογισμού διαμορφώνεται στο  0,57€/τ.μ.
  • Για το τέλος καθαριότητας και φωτισμού για τις σταυλικές –κτηνοτροφικές και λοιπές παρεμφερείς εγκαταστάσεις που βρίσκονται εκτός οικισμών παραμένει σε ισχύ ή υπ’ αριθ. 66/2021 απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου λόγω έλλειψης ανταποδοτικότητας δηλαδή αποφασίζεται η απαλλαγή - αναστολή επιβολής τελών που αφορούν σε τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού σε κτηνοτροφικές μονάδες που βρίσκονται σε περιοχές όπου δεν παρέχονται από το Δήμο Παιονίας αυτές οι ανταποδοτικές υπηρεσίες. Βασική προϋπόθεση για την εφαρμογή της απόφασης αυτής σε κάθε ενδιαφερόμενο είναι η ύπαρξη σχετικής απόφασης του αρμόδιου Αντιδημάρχου για την μη παροχή ανταποδοτικών υπηρεσιών που αναφέρονται παραπάνω.
  • Μείωση τέλους κοινόχρηστων χώρων λόγω των συνεπειών της πανδημίας:
  1. για τις πόλεις Πολυκάστρου και Γουμένισσας πλατείες και πεζοδρόμια που εφάπτονται στις πλατείες 3€/τμ ετησίως, πεζοδρόμια και λοιπές πλατείες 2€/τμ ετησίως,
  2. για την Αξιούπολη 2,5€/τμ στην πλατεία, 1,5€/τμ πεζοδρόμια ετησίως,
  3. για τον Ευρωπό, Αγ. Πέτρο και Γοργόπη στις πλατείες 2€/τμ, πεζοδρόμια 1€/τμ ετησίως.

Τον Αύγουστο του  2022  έχοντας  καταγράψει τα νέα οικονομικά δεδομένα, που θα προκύψουν στα   έσοδα   από τις μειώσεις των τελών που αναφέραμε  και από τις διορθωτικές δηλώσεις των κατοίκων στα τ.μ.,  και στα   έξοδα από την λειτουργία της υπηρεσίας με τα νέα δεδομένα (νέα απορριμματοφόρα,  οχήματα, μειωμένες ανάγκες εκσυγχρονισμού της υπηρεσίας κλπ ) , θα  δοθεί η δυνατότητα στην διοίκηση του δήμου να προτείνει  περαιτέρω μειώσεις των δημοτικών  τελών, διατηρώντας ταυτόχρονα την ποιότητα των υπηρεσιών στο επίπεδο που θα έχει κατακτηθεί με τον εκσυγχρονισμό της υπηρεσίας καθαριότητας.