Δηλώσεις δημάρχου Παιονίας για την επίσκεψη του υπουργού κ. Παππά στον δήμο.

Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση έδειξε την απαξίωση της προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση καθώς επισκέφθηκε στέλεχος της τον Δήμο μας χωρίς καμία ενημέρωση, χωρίς να επισκεφθεί την έδρα του Δήμου και χωρίς να συναντήσει τα θεσμικά όργανα του Δήμου για να αφουγκραστεί μέσα σε δημοκρατικά πλαίσια, την αγωνία μας.
Ο Δήμος Παιονίας ως γνωστόν επιφορτίστηκε κατά κύριο λόγο τον μεγαλύτερο όγκο του πλέον «καυτού» σύγχρονου εθνικού και ευρωπαϊκού  προβλήματος, του προσφυγικού και μεταναστευτικού.
Ακόμη, κυρίως όσον αφορά την συμφωνία των «Πρεσπών», θεωρούμε ότι είμαστε προδομένοι, καθώς έχουμε πάρει και απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο μας και κρίναμε ως ανεπιθύμητους όσους ψήφισαν υπέρ αυτής της συμφωνίας.
Είμαστε όμως ένας Δήμος που διακρίνεται για την φιλοξενία του και ας έχουμε διαφορετικές απόψεις από τους φιλοξενούμενους. Αυτή άλλωστε είναι η πεμπτουσία της δημοκρατίας.
Εμείς εδώ στα βόρεια σύνορα της Πατρίδος μας, κρατάμε «Θερμοπύλες» αλλά δεν μπορούμε να βιώνουμε τις καταστάσεις αυτές μόνο με «ηθικές απολαβές».
Απαιτούμε πράξεις διότι όπως ανέφερα βιώσαμε δύσκολες καταστάσεις, στον μικρό πληθυσμιακά δήμο μας βρισκόμενοι ακόμη και εκτεθειμένοι απέναντι σε ανθρώπους που ανέλαβαν και διεκπεραίωσαν εργασίες έκτακτες και επείγουσες μόλις οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές αποχώρησαν από την περιοχή μας.
Εδώ και τρία ολόκληρα χρόνια και με ευθύνη της πολιτείας είναι απλήρωτοι όσοι εργάστηκαν στην επιχείρηση απορρύπανσης και καθαρισμού για το άνοιγμα των σιδηροδρομικών γραμμών στον παράνομο καταυλισμό της Ειδομένης.
Το κράτος μέχρι τώρα δεν έχει δώσει παρά ψίχουλα, ενώ ο Δήμος Παιονίας επιβαρύνθηκε με υπέρμετρο κόστος.
Και στον αντίποδα όλων αυτών, ο κ. Παππάς προτίμησε να αναλώνεται σε επικοινωνιακού τύπου επισκέψεις.
Υποτίθεται ότι ο καταυλισμός της Νέας Καβάλας θα έπρεπε ήδη να είχε κλείσει σύμφωνα με τα λεγόμενα της κυβέρνησης και του αρμόδιου Υπουργείου.
Προφανώς για να μην έρθει σε δύσκολη θέση να απαντήσει στα ερωτήματα μας και να απολογηθεί για την πλήρη απαξίωση της Αυτοδιοίκησης και των Δήμων της χώρας από την κυβέρνηση στο θέμα του προσφυγικού –μεταναστευτικού, ο κ. Παππάς προτίμησε να μην απευθυνθεί σε εμάς κατά την επίσκεψη του στην περιοχή μας.
Μπορεί να είναι προεκλογική περίοδος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και για τις ευρωπαϊκές εκλογές αλλά συνεχίζουμε να λειτουργούμε ως θεσμοί και ως χώρα, προσβλέποντας σε ένα καλύτερο αύριο και προσπαθώντας να δώσουμε ελπίδα στους νέους ανθρώπους.
Πράγματι, δεν θέλουμε να γινόμαστε «γραφικοί» αλλά αναγκαζόμαστε να προβούμε σε αυτή τη διαμαρτυρία γιατί πέραν της κομματικής και ιδεολογικής του ταυτότητας, το κυβερνητικό στέλεχος που επισκέφθηκε τον δήμο μας είναι ένας νέος πολιτικός και κατά την άποψή μου θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός κατά την άσκηση του θεσμικού του ρόλου.

 


                                                           Χρήστος Π. Γκουντενούδης
                                                             Δήμαρχος Παιονίας