Δελτίο Τύπου Δήμου Παιονίας - «Ο Δήμος και τα μάτια μας»

ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΨΥΧΗΣ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

Έχοντας ολοκληρώσει την αποτύπωση της οικονομικής κατάστασης του δήμου Παιονίας, ο δήμαρχος Αθανάσιος Λαπόρδας συγκάλεσε την Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου και ενημέρωσε τους συνεργάτες του για την υφιστάμενη κατάσταση. «Ξέραμε όταν αναλάβαμε το Δήμο ότι θα υπάρχουν προβλήματα. Προβλήματα που προέρχονται και από τις, γνωστές πλέον, ελλείψεις του Καλλικράτη καθώς και τα οικονομικά του Δήμου. Με λύπη μας διαπιστώνουμε ότι η κατάσταση στα οικονομικά του δήμου Παιονίας είναι πολύ χειρότερη απ’ ότι πιστεύαμε. Επεξεργαστήκαμε ένα μεγάλο όγκο οικονομικών δεδομένων από τους τέσσερις πρώην δήμους και τη μία κοινότητα της περιοχής μας για να δούμε με τι ακριβώς έχουμε να κάνουμε και με ποιον τρόπο θα προχωρήσουμε την επόμενη τετραετία. Δυστυχώς τα στοιχεία δείχνουν ότι παραλαμβάνουμε έναν ελλειματικό, υπερχρεωμένο δήμο, με πολλά οικονομικά προβλήματα και με «τρύπες» που πρέπει να κλείσουν. Τα πρώτα αποτελέσματα που έχουμε, καταδεικνύουν διαχειριστικά προβλήματα σε βάθος οχταετίας. Μπορώ να σταθώ σε πολλά παραδείγματα, όπως συμβάσεις πραγματικής αξίας €8.000 οι οποίες κοστολογούνταν σε €45.000. Και πολλές ακόμα παρόμοιες περιπτώσεις. Αυτό δε γίνεται να συνεχιστεί. Γι’ αυτό και θα επισπεύσουμε τη διαδικασία ελέγχου από τους Ορκωτούς Λογιστές. Εμείς, ήρθαμε εδώ για να νοικοκυρέψουμε το Δήμο και να δώσουμε μία σωστή προοπτική στους πολίτες της Παιονίας. Και αυτό θα κάνουμε», δήλωσε ο δήμαρχος Παιονίας Αθανάσιος Λαπόρδας. 

Ο κ. Λαπόρδας τόνισε ότι η εξέταση των οικονομικών στοιχείων του δήμου Παιονίας ήταν ένα επίπονο αλλά αναγκαίο έργο, προκειμένου η νέα δημοτική αρχή να θέσει τις προτεραιότητες και τους στόχους της για τη νέα χρονιά. «Τηρώντας στο ακέραιο τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, εργαζόμαστε για τη διαφάνεια, την εξοικονόμηση πόρων και την αποπεράτωση βασικών έργων και υποδομών που έχουν αντίκτυπο στην καθημερινότητα των δημοτών, αλλά και την εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας και της βιωσιμότητας του δήμου Παιονίας. Στο πλαίσιο αυτό, πέρα από τις όποια προσπάθεια εξορθολογισμού γίνεται από τη νέα Δημοτική Αρχή, προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση για σημαντικά έργα υποδομής, όπως αυτά που αφορούν στη διαχείριση νερού του Δήμου, μέσω της ΔΕΥΑ» σημείωσε ο δήμαρχος. 

«Αυτό που πλέον αναδεικνύεται ως επιτακτική και αναγκαία συνθήκη για την σωστή λειτουργία του Δήμου είναι, αφενός από πλευράς αιρετών και υπηρεσιακών του Δήμου, κατάθεση ψυχής και πολλή δουλεία, ενώ από πλευράς πολιτών, η στήριξη της πολιτικής του Δήμου για την εξοικονόμιση πόρων. Πρέπει μ’ άλλα λόγια, να κάνουμε οικονομία παντού και να μην είμαστε σπάταλοι. Στη θέρμανση και το φωτισμό δημόσιων κτιρίων, ΕΚΤΟΣ ωρών λειτουργίας, στην αποπληρωμή των δημοτικών τελών εντός προθεσμιών κλπ.», τόνισε ο δήμαρχος και συμπλήρωσε ότι «δεν έχει έρθει η ώρα να αποδώσουμε ευθύνες για τη δυσμενή κατάσταση που αντιμετωπίζει ο δήμος Παιονίας, αλλά έφτασε η στιγμή των αποφάσεων που θα σώσουν τον τόπο μας. Σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές καλώ τους δημότες της Παιονίας να σταθούν στο πλευρό της νέας διοίκησης στην προσπάθεια που θα κάνουμε για να αποκτήσει ο δήμος μας κατ’ αρχήν βιωσιμοτητα και εν συνεχεία, μια νέα δυναμική προοπτική. Ζητάω από όλους να δώσουμε και την ψυχή μας για έχουμε αυτή την προοπτική. Με όπλα μας τη διαφάνεια, τη χρηστή διαχείριση των πόρων και με το μυαλό μέσα στο κεφάλι μας μπορούμε να βρούμε τις λύσεις». 

Ο Δήμαρχος Παιονίας, κ. Θανάσης Λαπόρδας, στις αμέσως επόμενες μέρες θα προσκαλέσει σε συνάντηση τους επικεφαλής των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου, ούτως ώστε να τους ενημερώσει και να ακούσει τις προτάσεις τους.