Αντιδράσεις για το νέο χώρο φιλοξενίας προσφύγων στη Νέα Καβάλα

    Την περασμένη Πέμπτη και χωρίς κάποια προηγούμενη προειδοποίηση και ενημέρωση προς το Δήμο Παιονίας ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας η δημιουργία προσωρινού καταυλισμού φιλοξενίας για 2.000-3.000 πρόσφυγες - μετανάστες στο Αεροδρόμιο της Ν. Καβάλας . Η αντίδραση της δημοτικής αρχής ήταν άμεση καθώς συγκλήθηκε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο καταδίκασε τις αυθαίρετες ενέργειες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης που λαμβάνει χώρα εδώ και ενάμιση χρόνο. Σε αιχμηρή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό που συνυπέγραψε σύσσωμο το Δ.Σ. Παιονίας επισημαίνεται χαρακτηριστικά πως η κατάσταση που μεθοδεύεται από την Κυβέρνηση αποσκοπεί στη «δημιουργία Αποθήκης Ψυχών στα όρια της Παιονίας με τεράστιες συνέπειες για τον τοπικό πληθυσμό». Κατά την έκτακτη συνεδρίαση αποφασίστηκε η σύσταση Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα.

Την επομένη, 26/02/16, ο κος Γκουντενούδης, βρέθηκε στην πρωτεύουσα, όπου συναντήθηκε με τον Υπουργό, κο Καμμένο, τον Αναπληρωτή Υπουργό, κο Βίτσα, τον Δ/ντή του κλάδου επιχειρήσεων και συντονιστή του ΥΕΑ, Υποστράτηγο κο Φλώρο και τον συντονιστή του οικονομικού του ΓΕΣ Υποστράτηγο κο Πρασάκη.

     Η συνάντηση διήρκησε περί τις τέσσερις ώρες και σε αρκετές περιπτώσεις ήταν τεταμένη με δεδομένο πως ο Δήμαρχος Παιονίας ζήτησε εξηγήσεις από τους ιθύνοντες και τον ίδιο τον Υπουργό για την ελλιπή ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας. Από την πλευρά του, ο κος Καμμένος τόνισε πως δεν υπήρχε χρόνος και για το λόγο αυτό δρομολογήθηκαν γρήγορα και απροειδοποίητα οι διαδικασίες.

     Παράλληλα με τη συνάντηση του Δημάρχου στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, βρισκόταν σε εξέλιξη κινητοποίηση δημοτών και δημοτικών συμβούλων στην περιοχή της Ν. Καβάλας. Μάλιστα, πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική συνομιλία σε ανοικτή ακρόαση μεταξύ του Υπουργού και της Συντονιστικής Επιτροπής, με τον Υπουργό να δηλώνει ξεκάθαρα πως οι εργασίες διαμόρφωσης θα συνεχιστούν κανονικά παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων.

     Στόχος της κινητοποίησης ήταν από την αρχή η ασφάλεια των δημοτών, των περιουσιών τους, των έννομων συμφερόντων τους καθώς αυτό αποτελεί και το λόγο ύπαρξης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    Μετά από διαβουλεύσεις η επιτροπή επέτρεψε τη δημιουργία του HOT SPOT, έχοντας λάβει εγγυήσεις από τον Υπουργό ότι ο καταυλισμός αυτός θα συντονίζεται από Συνταγματάρχη του Ε.Σ., θα περιφραχτεί με φράχτη ασφαλείας τύπου ΝΑΤΟ, θα περιφρουρείται από τον Στρατό και την Αστυνομία σε συνεργασία με εκπροσώπους της Συντονιστικής Επιτροπής.

    Παράλληλα, συμφωνήθηκε ο καταυλισμός να φιλοξενεί αποκλειστικά πρόσφυγες  ενώ δεν θα υπάρχουν Μ.Κ.Ο., παρά μόνο η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, οι Γιατροί του Κόσμου και η Προστασία Για Τα Μικρά Παιδιά. Αν προκύψουν επεισόδια ή παράνομες πράξεις στην περιοχή και τις κτηνοτροφικές μονάδες, στα χωράφια ή στις επιχειρήσεις, θα αναφέρεται στο Δήμο και στο Στρατό.

   Την ίδια μέρα, ο κος Γκουντενούδης συναντήθηκε με τον αν. Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, κο Μουζάλα, ο οποίος επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες διαβεβαίωσε για την αμέριστη συμπαράστασή του στα αιτήματα Δήμου και δημοτών για την καταβολή της αποζημίωσης στους αγρότες της Ειδομένης.

   Την Κυριακή 28/12/16, σε ανοικτή συγκέντρωση δημοτών στην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου, οι δημότες, αφού ενημερώθηκαν λεπτομερώς για όλες τις εξελίξεις, κατέθεσαν την άποψή τους για το θέμα του καταυλισμού στη Ν. Καβάλα. Παρά τις διαφορετικές γνώμες που διατυπώθηκαν, συμφωνήθηκε πως ο ακριτικός και σε μεγάλο βαθμό προσφυγικός Δήμος Παιονίας, θα συνεχίσει να βρίσκεται αλληλέγγυος κοντά στους πρόσφυγες, όπως έκανε άλλωστε ενάμιση χρόνο τώρα, με εχέγγυο από τις αρμόδιες αρχές την προστασία και τη διασφάλιση των περιουσιών του.

 

Επισυνάπτεται η επιστολή του Δ.Σ. προς τον Πρωθυπουργό, κο Τσίπρα.

Επιστολή σε Πρωθυπουργό