Συμμετοχή Δημάρχου Παιονίας στην 5η Ελληνογερμανική Συνέλευση στο Βερολίνο

Στην 5η Ελληνογερμανική Συνέλευση με τίτλο «Ο Δήμος γκρεμίζει το τείχος της κρίσης» συμμετείχε ο Δήμαρχος Παιονίας, κος Γκουντενούδης. Οι εργασίες της συνέλευσης πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 4 και 6 Νοεμβρίου περιλαμβάνοντας ποικίλες ενημερωτικές δραστηριότητες και συναντήσεις για τους Έλληνες Δημάρχους.

Οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των δύο χωρών είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν τις εμπειρίες τους σε ένα διαδραστικό φόρουμ διαλόγου και να εξοικειωθούν με παραδείγματα βέλτιστων πρακτικών μέσα από την Ελληνογερμανική Συνέλευση.

Ο Δήμαρχος Παιονίας συμμετείχε σε μια σειρά συζητήσεων συνεργασίας  που αφορούσαν τη Διαχείριση Απορριμμάτων και τη δημιουργία ενός πράσινου δήμου, όπου παρουσιάστηκε το υπερσύγχρονο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων του Δήμου Βερολίνου. Στη συνέχεια παρακολούθησε την ενημέρωση σχετικά με τις Νεοφυείς επιχειρήσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και  την Προοδευτική Ενεργειακή Πολιτική.

Αργότερα έλαβε μέρος και παρενέβη στη συζήτηση που αφορούσε το κρίσιμο πανευρωπαϊκό «προσφυγικό ζήτημα» με τίτλο «Δήμος με Κοινωνικό Πρόσωπο: Συμμετοχή και Ενσωμάτωση Μεταναστών».

Την αρχική τοποθέτηση έκανε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, κος Πατούλης, ο οποίας σε μεγάλο βαθμό εξέθεσε ενώπιον των Γερμανών ομολόγων τους την έκταση του προβλήματος αλλά και τη δυσμενή θέση των ελληνικών Δήμων, οι οποίοι αν και υποχρηματοδοτούμενοι, ανταποκρίνονται και αντιμετωπίζουν ψύχραιμα το προσφυγικό.

Ο κος Γκουντενούδης πραγματοποίησε παρέμβαση για το μείζον εθνικό και ευρωπαϊκό θέμα των προσφυγικών κυμάτων που διέρχονται από τη χώρα μας, τονίζοντας πως αυτή τη στιγμή η Ειδομένη του Δήμου Παιονίας είναι το Κέντρο της Ευρώπης.  Με πάνω από 500.000 καταγεγραμμένους πρόσφυγες, οι οποίοι περιθάλπονται και φροντίζονται στην Ειδομένη, στα βόρεια σύνορα της χώρας μας, ο Δήμος Παιονίας αλλά και οι νησιωτικοί δήμοι της χώρας έχουν ανάγκη από την προσοχή και στήριξη όλης της Ευρώπης. Συνεχίζοντας, ο Δήμαρχος, στο ίδιο μήκος κύματος με τον κο Πατούλη, επεσήμανε την ανάγκη συνεργασίας και συνεννόησης μεταξύ Δήμων, κρατικών αρχών και Ευρώπης ώστε να μην διακινδυνεύσει ελέω ασυνεννοησίας και έλλειψης ομοψυχίας και αλληλεγγύης το κοινό ευρωπαϊκό όραμα.

Σε γενικές γραμμές οι εργασίες της Συνέλευσης ήταν πολύ χρήσιμες για το Δήμο Παιονίας και συνολικά για την Τοπική Αυτοδιοίκηση καθώς γνωστοποιήθηκαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο πολλά από τα σοβαρά και καθημερινά προβλήματα Δημάρχων και δημοτών και παράλληλα, έγινε ένα ακόμα βήμα αναφορικά με τις προοπτικές ελληνογερμανικής συνεργασίας και ανταλλαγής τεχνογνωσίας σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης.