Δελτίο Τύπου: "Ημερίδα: Η μάχη του Σκρά και το Μακεδονικό μέτωπο"

01.jpgΤο Σάββατο 28 Απριλίου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο Πολιτιστικό Κέντρο Πολυκάστρου ημερίδα με θέμα: «Η μάχη του Σκρα και το Μακεδονικό Μέτωπο» που διοργάνωσε ο Δήμος Παιονίας και το Ίδρυμα «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της 100ης επετείου από τη μάχη του Σκρα.
Στόχος της ημερίδας, η πολύπλευρη επιστημονική και ιστορική προσέγγιση των γεγονότων που διαδραματίστηκαν   την περίοδο 1916 – 1918.
Ομιλητές στην ημερίδα ήταν οι: Ιάκωβος Μιχαηλίδης, Αναπληρωτής Kαθηγητής, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Μουρέλος, Καθηγητής Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας Αριστοτέλειο, Βασίλειος Νικόλτσιος, Έφορος Συλλογών και Εκθέσεων του Ιδρύματος του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, Αλεξάνδρα Πέτσιναρ, Ιστορικός-Φιλόλογος Δρ Διπλωματικής Ιστορίας Πανεπιστήμιο Βελιγραδίου, Πέτρος Παπαπολυβίου, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας Πανεπιστήμιο Κύπρου, Στράτος Δορδανάς, Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Χρήστος Σαμαράς, Δάσκαλος και  Νικόλαος Παπαδάκης, Γενικός Διευθυντής Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος».

02.jpgΣυντονιστές της ημερίδας ήταν οι : Κώστας Νικολάκαρος, Πρόεδρος Παραρτήματος Μακεδονίας Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Βενιζέλος» και η Σόνια Συμεωνίδου, πρ. Δήμαρχος Αξιούπολης , «Παράρτημα Μακεδονίας Εθνικού Ιδρύματος ‘’ Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος’’».

Την ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους ο Βουλευτής Ν. Κιλκίς κ. Παραστατίδης Θεόδωρος ως Εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων, η  Εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Περιφερειακή Σύμβουλος κ. Καραμισάκη Μιχαλία, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παιονίας, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί σύμβουλοι, Πρόεδροι Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων, Εκπρόσωποι του Συνδέσμου Αποστράτων  Αξιωματικών Κιλκίς,  μέλη του Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» καθώς και πολλοί συμπολίτες μας.

03.jpgΜετά το πέρας της ημερίδας ακολούθησαν τα εγκαίνια της έκθεσης για το Μακεδονικό Μέτωπο με ιστορικά κειμήλια της εποχής της κ. Νόρα Κούνιο και του κ. Πέτρου Παπακυριακού υπό την επιμέλεια του κ. Βασίλειου Νικόλτσιου, Έφορου Συλλογών και Εκθέσεων του Ιδρύματος του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα.