Μήνυμα Δημάρχου Παιονίας κου. Χρήστου Γκουνενούδη για την Εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

Η εποποιία του ’40 και ο απαράμιλλος ηρωισμός των πατριωτών μας που αγωνίσθηκαν για την απόταξη ενός ακόμη ζυγού, του φασισμού, αλλά και την κατάκτηση για μια ακόμη φορά της Ελευθερίας και της Ανεξαρτησίας μας ως Έθνος, μας εφοδιάζει με τα απαραίτητα διδάγματα και την συλλογική ευθύνη για να πορευθούμε στο μέλλον με Αξιοπρέπεια και υψηλό Εθνικό Φρόνημα.
Όπως τότε, έτσι και τώρα ο εχθρός είναι φαινομενικά πιο ισχυρός.

Όπως τότε έτσι και τώρα, ο Λαός μας θα αναδειχθεί νικητής απέναντι σε όποιον επιβουλεύεται την Ελευθερία του.

Τότε δεν διακυβευόταν μονάχα το ύψιστο αγαθό της Ελευθερίας, αλλά και οι Αρχές και οι Αξίες του Έθνους μας οι οποίες σφυρηλατήθηκαν μέσα στη «φωτιά» διαμέσου των αιώνων.

Το τιμώμενο γεγονός της νίκης, ανήκει στον καθένα από όσους αγωνίστηκαν και έπεσαν χωριστά, αλλά και σε όλους τους όπως και σε εμάς ταυτόχρονα που απολαμβάνουμε το ύψιστο αγαθό της ελευθερίας.

Σήμερα, το μήνυμα του Όχι του ελληνικού Λαού και του αγώνα του 1940 είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ, δεν μένουμε όμως μονάχα στον επετειακό εορτασμό.

Η ιστορική και κοινωνική παρακαταθήκη και το αξιακό κεκτημένο των αγώνων του ελληνισμού είναι για μας ζητούμενο καθημερινό.

Η μνήμη της απελευθέρωσης από τον γερμανό κατακτητή, έστω και με την τυποποίηση που δημιουργεί η επανάληψη, αναδεικνύει αυτή τη συλλογική συνείδηση που επιβάλλει σε όλους μας να σταματήσουμε για λίγο την ατομική μας πορεία και συλλογικά πλέον, να ξαναθυμηθούμε και κυρίως να ξανασκεφτούμε.

Να βρεθούμε ξανά ο ένας πλάι στο άλλο και ενωμένοι να σταθούμε απέναντι στα μεγάλα ζητήματα που πραγματεύεται η Πατρίδα μας.

Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να διατηρήσουμε την εθνικής μας ακεραιότητα και να διασφαλίσουμε την κοινωνική συνοχή