Ρίψεις εμβολίων – δολωμάτων κατά της λύσσας για τον εμβολιασμό των ζώων της άγριας πανίδας στην περιοχή της ΠΕ Κιλκίς

Το Τμήμα Κτηνιατρικής της Δ.Α.Ο.Κ. της  Π.Ε. Κιλκίς σας ενημερώνει ότι αναμένεται να   ξεκινήσουν στις  7  Οκτωβρίου  2019 ( από την αερολέσχη της Ξάνθης )  οι ρίψεις   εμβολίων – δολωμάτων κατά της λύσσας για τον εμβολιασμό των ζώων της άγριας πανίδας στην περιοχή της ΠΕ Κιλκίς .

Τα εμβόλια δολώματα θα διανεμηθούν με αεροσκάφη σε αγροτικές  και δασώδεις περιοχές . Το δόλωμα είναι μικροί κύβοι χρώματος λαδί –καφέ  με οσμή  ψαριού που ελκύει τις αλεπούδες και απωθεί τους ανθρώπους. Τα εμβόλια δολώματα περιέχουν στο εσωτερικό τους μια πλαστική κάψουλα γεμάτη με το εμβόλιο (ζωντανό  ιός της λύσσας)  σε υγρή μορφή.

ΜΗΝ  ΑΚΟΥΜΠΑΤΕ  ΤΟ  ΕΜΒΟΛΙΟ-ΔΟΛΩΜΑ  ΜΕ  ΓΥΜΝΑ  ΧΕΡΙΑ

Αν βρείτε ένα εμβόλιο δόλωμα κατά τη διάρκεια του περιπάτου, της άθλησης κ.λπ. (στο δρόμο, στο προαύλιο, στο μονοπάτι, στο χώρο άθλησης) τότε πρέπει:

  • Να πιάσετε το δόλωμα με ένα γάντι ή πλαστική σακούλα και να το μεταφέρετε στις τοπικές κτηνιατρικές αρχές ή να το μεταφέρετε και να το αφήσετε σε μια λιγότερο πολυσύχναστη περιοχή ώστε να μην έρθει σε επαφή με ανθρώπους.
  • Εάν το κατοικίδιο σας μεταφέρει στο στόμα του το εμβόλιο –δόλωμα ,μην προσπαθήσετε να το αφαιρέσετε διότι μπορεί να εκτεθείτε στον ιό.
  • Εάν  κάποιος σκύλος προσλάβει το  εμβόλιο -δόλωμα  θα πρέπει ο ιδιοκτήτης φορώντας γάντια , να πλύνει την εξωτερική επιφάνεια  του στόματος  του ζώου με νερό και σαπούνι και  να αποφύγει την   επαφή με το ζώο με γυμνά χέρια  για τουλάχιστον  μία ημέρα.

ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ   ΕΠΑΦΗΣ ΜΕ ΤΟ ΥΓΡΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΚΑΨΟΥΛΑΣ ΤΟΥ ΕΜΒΟΛΙΟΥ ΔΟΛΩΜΑΤΟΣ, ΠΑΡΤΕ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΔΟΛΩΜΑ ΜΑΖΙ ΣΑΣ, ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΦΥΛΑΚΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕ ΓΙΑΤΡΟ.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη νόσο στον άνθρωπο είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ (www.kelpno.gr). Πληροφορίες για τη νόσο (spot-video,νομοθεσία ,ενημερωτικό υλικό) παρατίθενται στην ιστοσελίδα του ΥΠ.Α.Α.Τ.( www.minagric.gr: Πολίτης-Νοσήματα που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο-Λύσσα).

Επισυνάπτεται φωτογραφία του αντι-λυσσικού  εμβολίου – δολώματος.

antilyssiko.jpg

Πατήστε εδώ για να δείτε την ανακοίνωση...