Δελτίο Τύπου: "Επίσκεψη Γενικού Γραμματέα Μεταναστευτικής πολιτικής κ. Μιλτιάδη Κλάπα στο Δήμαρχο Παιονίας"

03.jpgΤην Τρίτη 29 Μαΐου 2018 ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μιλτιάδης Κλάπας επισκέφτηκε το Δήμο Παιονίας όπου παρέστη σε σύσκεψη υπό το Δήμαρχο για θέματα που άπτονται της διαχείρισης του Κέντρου Φιλοξενίας προσφύγων – μεταναστών της Νέας Καβάλας.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν πέραν του Δημάρχου και του κ. Κλάπα, ο Δημοτικός Σύμβουλος Παιονίας κ. Μεμετζής, ο Δημοτικός Σύμβουλος και Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Κιλκίς  κ. Ναλμπάντης, ο Γενικός Διευθυντής της ΔΕΥΑ Παιονίας κ. Αναστασιάδης, ο Συντονιστής του Κέντρου Φιλοξενίας Ν. Καβάλας κ. Περπερίδης και ο Ταγματάρχης Εφοδιασμού κ. Γιωτίκας.

01.jpgΣτη συζήτηση που διημείφθη ετέθη από το Δήμαρχο ο προβληματισμός για την αναμενόμενη αύξηση του αριθμού των φιλοξενούμενων στο camp της Ν. Καβάλας καθώς ήδη ο εν λόγω χώρος έχει συμπληρωθεί από νέες εγκαταστάσεις (σκηνές).

Ο Δήμαρχος απευθυνόμενος στον κ. Κλάπα του επέστησε την προσοχή καθώς λόγω της διαφορετικής φυλετικής, θρησκευτικής και εθνικής σύνθεσης των πληθυσμιακών ομάδων μέσα στο Κέντρο Φιλοξενίας υπάρχουν συχνά φαινόμενα συγκρούσεων και βίας μεταξύ των εκεί διαβιούντων.

Επίσης και εν όψει της θερινής περιόδου θα πρέπει να ληφθεί πρόνοια για την επάρκεια του πόσιμου νερού στην περιοχή που αναπτύσσεται το camp, καθώς οι δυνατότητες του δικτύου ύδρευσης του Δήμου είναι πεπερασμένες.

02.jpgΟ Δήμος Παιονίας έχει υποβάλλει προς το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής μια σειρά από τεχνικά δελτία με συγκεκριμένες μελέτες και προτάσεις για αποκατάσταση των βλαβών και των συνεπειών από την μακρόχρονη παραμονή των προσφύγων και των μεταναστών στην περιοχή μας ζητώντας άμεσα την υλοποίησή τους.

Ο κ. Γκουντενούδης επανέλαβε το πάγιο αίτημα του Δήμου Παιονίας για αναλογικότητα στην κατανομή των προσφύγων και μεταναστών στους Δήμους της χώρας καθώς μέχρι στιγμής ο Δήμος μας έχει υποστεί υπέρμετρα βάρη από την διαχείριση του προσφυγικού.

Η τοπική κοινωνία έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων επιδεικνύοντας αλληλεγγύη και ανθρωπιά. Θα πρέπει λοιπόν η Πολιτεία να διαχειριστεί το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα με οργάνωση και σχεδιασμό ώστε να μην προκαλούνται οι τοπικές κοινωνίες.

Τέλος, ο Δήμαρχος Παιονίας επέδωσε και στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής την πρόταση που υπέβαλλε ο Δήμος για παραχώρηση του Κέντρου Φιλοξενίας της Ν. Καβάλας προς χρήση και αξιοποίησή του από το Δήμο.

O κ. Κλάπας δεσμεύτηκε πως το Κέντρο Φιλοξενίας Νέας Καβάλας θα εκκενωθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα, καθώς οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, βαίνουν μειούμενες.