Κοινοτικές αποζημιώσεις για τους «ασθενείς» του E.coli ζήτησαν οι υπουργοί Γεωργίας

Κοινοτικά κονδύλια και όχι εθνικές αποζημιώσεις ζήτησαν οι υπουργοί Γεωργίας της Ε.Ε. από το Λουξεμβούργο, για τους παραγωγούς κηπευτικών προϊόντων που ζημιώθηκαν στις πωλήσεις των προϊόντων τους από την επιδημία του βακτηρίου E-coli και της φημολογίας που ακολούθησε. Οι εθνικές αντιπροσωπείες ζήτησαν την ενεργοποίηση διατάξεων που αφορούν κρίσιμες περιστάσεις ώστε να αντισταθμιστεί η τεράστια απώλεια του εισοδήματος των αγροτών από κοινοτικούς πόρους.

Την ανάγκη να αξιολογηθεί και να βελτιωθεί το σημερινό σύστημα ασφάλειας των τροφίμων τόνισαν επιπλέον οι υπουργοί των χωρών της ΕΕ και ζήτησαν να αναβαθμιστεί η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των εθνικών αρχών για την ασφάλεια των τροφίμων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπενθύμισε ότι όλα τα υφιστάμενα ευρωπαϊκά δίκτυα για την ανταλλαγή πληροφοριών και ο συντονισμός τους ενεργοποιήθηκε αμέσως μετά τα πρώτα κρούσματα που αναφέρθηκαν στις 22 Μαΐου. Πιο συγκεκριμένα, χρησιμοποιήθηκαν άμεσα το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές (RASFF) και το σύστημα έγκαιρου συναγερμού και αντίδρασης για τις μεταδοτικές ασθένειες (EWRS). Ωστόσο, η Επιτροπή δήλωσε την πρόθεσής της να αντλήσει διδάγματα από την τρέχουσα κρίση για τη βελτίωση των υφιστάμενων συστημάτων πληροφοριών, αν χρειαστεί.

 

Απαραίτητο το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, λέει ο Κ. Μίχαλος

«Όσο οι επιχειρήσεις κλείνουν ή αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την Ελλάδα, κανένας δημοσιονομικός στόχος δεν θα είναι εύκολο να επιτευχθεί. Κι όσο το οικονομικό κλίμα στη χώρα παραμένει αρνητικό, ούτε και οι τράπεζες θα μπορέσουν να ορθοποδήσουν και να επιβιώσουν. Επομένως, ας αναλάβει λοιπόν ο καθένας τις ευθύνες του». Αυτό τόνισε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας Κωνσταντίνος Μίχαλος στο συνέδριο τωνFinancial Times με θέμα: «The Future Of Banking In Greece».

Ο κ. Μίχαλος πρόσθεσε ότι ο επιχειρηματικός κόσμος κατανοεί τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σήμερα οι τράπεζες και εκτιμά ότι είναι λάθος να καλλιεργείται ένα καθεστώς αντιπαλότητας,τη στιγμή που κινδυνεύει η χώρα μας. «Ζητούμε όμως από το τραπεζικό μας σύστημα, όπως και από την κυβέρνηση, να συνειδητοποιήσει ότι αν η επιχειρηματικότητα πεθάνει, θα πεθάνει μαζί της και κάθε προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας» είπε ο κ. Μίχαλος. Πρόσθεσε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν έχουν καταθέσει ακόμα τα όπλα. Παρά τις αντιξοότητες, προσπαθούν σήμερα να κρατηθούν στη ζωή, να διατηρήσουν τους εργαζομένους τους, να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους και να ανοιχτούν σε ξένες αγορές, αυξάνοντας τις ελληνικές εξαγωγές και σε αυτή την προσπάθεια, ζητάει στήριξη. Για την υπέρβαση του αδιεξόδου πρότεινε την δράση πάνω σε τέσσερις άξονες: - να κινηθούν οι τράπεζες ταχύτερα και αποφασιστικότερα προς την κατεύθυνση των συγχωνεύσεων και των ενοποιήσεων για να ενδυναμώσουν τη θέση τους. Να αποκτήσουν μεγαλύτερα περιθώρια κινήσεων, να βελτιώσουν την ποιότητα των χαρτοφυλακίων τους. Να μειώσουν κόστη και να αποδεσμεύσουν ρευστότητα για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και της ανάπτυξης. - το κράτος θα πρέπει να εξετάσει και τη δημιουργία μιας λεγόμενης Bad Bank, όπως έχει εφαρμοστεί στην Ισπανία. Η τράπεζα αυτή θα μπορέσει να αναλάβει τα προβληματικά στοιχεία ενεργητικού των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων, και συγκεκριμένα τα κρατικά ομόλογα. Έτσι, οι τράπεζες θα μπορέσουν ευκολότερα να βγουν στις αγορές, να αντλήσουν ρευστότητα, αλλά και να αναζητήσουν συμμαχίες με ξένους οργανισμούς. - να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, με στόχο τον εξορθολογισμό του καθεστώτος εργασίας στις τράπεζεςκαι την προσαρμογή του στα δεδομένα άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Διαφορετικά, οι πιθανότητες εξοικονόμησης κόστους, αλλά και προσέλκυσης ξένων επενδυτών στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα παραμείνουν μικρές. - να επιταχυνθούν οι δράσεις ενίσχυσης των επιχειρήσεων, με πόρους του ΕΣΠΑ, μέσω του ΕΤΕΑΝ και των Τραπεζών. Δράσεις που έχουν εξαγγελθεί, όπως τα Ταμεία Επιχειρηματικότητας και Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, τα Προγράμματα «Εξοικονομώ Κατ? Οίκον» και «Ενάλιο» αλλά και η πρωτοβουλία «JEREMIE», θα πρέπει να προχωρήσουν χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση.
 

Πηγή: ΠΑΣΕΓΕΣ